Het ras

bbt

De Barbado da Terceira wordt gezien als een hond bij uitstek van het drijven vee, hij is zeer wendbaar en dynamisch en leidt het vee met het grootste gemak. Hij is ook geschikt bij het drijven van wilde runderen, en volgens de Portugese kennel club CPC wordt de Barbado nog steeds gebruikt als een waakhond die effectief functioneert terwijl het een goede gezelschapshond is met zijn prettige karakter en leergierigheid.

De Barbado is waarschijnlijk ontstaan uit honden die door kolonisten uit de vijftiende eeuw werden meegenomen en werden gebruikt bij het verzamelen van wilde runderen. De hond is sterk en goed gespierd bedekt met (half)lang overvloedig en golvend haar.

De Barbado da Terceira is erkend door de CPC als de tiende raszuivere Portugese hond. Ook is het ras erkend in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Italië, spanje, Gibraltar en mag er mee geshowd worden in een aantal Oost-Europese landen. Een FCI-erkenning is er nog niet. 

Vandaag de dag zijn er ongeveer tweehonderd van dit ras op Terceira zelf en nog circa 1200 op het Portugese vasteland.  Buiten de Portugese landsgrenzen is de Barbado redelijk zeldzaam, er zijn er enkele in Finland, Zweden, Oostenrijk, ca. 100 in Nederland en enkelen in België en Zwitserland, en ook  in Spanje en Frankrijk zijn er Barbado's te vinden. In de VS zijn er nu nog minder dan 10.