Gedrag en opvoeding

Ondanks zijn vrolijke uiterlijk, vooral te danken aan zijn vacht heeft de Barbado da Terceira een sterke wil en is het een assertieve hond.  Wat kan je anders verwachten van een hond die wordt gebruikt voor het hoeden van wild vee.  Daarom moet hij een eigenaar hebben die weet hoe met honden om te gaan en die uitvoering kan geven aan de regels van gezond kameraadschap.  Bij voorkeur iemand met ervaring met honden.

Het uiterlijk van een teddybeer moet geen excuus zijn om toe te geven aan zijn grillen, dat kan mogelijk leiden tot problematische situaties.  Het is een stevig en sterk dier maar de Barbado is heel gemakkelijk op te voeden.  Hij doet zijn baas graag een plezier en als hij voelt dat zijn baas daar blij mee is zal hij dat gedrag volhouden. Hij is dus een zeer aangename metgezel.

Zijn opleiding en de dagelijkse zorg moet positief opbouwend zijn, dat past bij zijn aard.  Een hard woord van zijn baas is een van de ergste straffen die hij kan krijgen, veel erger dan een tik. Het is fysiek een zeer sterke hond.

Het is heel gemakkelijk om hem op te leiden en te trainen, hij leert snel wat hem is onderwezen.  Dit grote leervermogen kan ook een keerzijde hebben voor de eigenaar omdat hij ongewild dingen kan leren dingen die hij niet zou moeten leren, dus consistentie in het gebruik van het basisonderwijs en de kameraadschapregels zijn belangrijk.

 

 

Door zijn grote behoefte aan menselijk contact is het niet een hond die goed doet in een kennel of verbannen  naar een hoek van de tuin. Dit is nog belangrijker in de groeifase wanneer het karakter wordt gevormd.  Gedurende deze tijd moet hij worden blootgesteld aan zo zoveel mogelijk situaties om te voorkomen dat hij een verlegen of angstig dier wordt.

Hoewel hij gaat heel goed met iedereen in zijn familie hij is een eenpersoons hond. De Barbado zal kiezen voor een familielid met wie hij bij voorkeur betrekking heeft en het is gemakkelijk om te weten wie het is, de persoon die de hond altijd in het oog houdt, die hij zal volgen ongeacht waar andere mensen gaan.  Hij kan goed opschieten met kinderen maar net als bij elke andere hond moeten er altijd volwassenen bij zijn. Geen enkele hond ongeacht zijn ras of de grootte mag ooit alleen gelaten worden met kinderen.

De Barbado kan meestal goed opschieten met andere honden zodra hij gewend is aan hen, maar in het algemeen heeft hij de de neiging om een beetje dominant te zijn,  vooral in het geval van vreemde honden. Daarom moet er speciale aandacht worden besteed bij eerste contacten met andere dieren thuis moet de eigenaar niet overbeschermend zin jegens een van de dieren om zo de relaties niet te verstoren.

Hoewel het een zeer levendig dier is heeft de Barbado niet direct een grote leefruimte nodig,  wat hij nodig heeft is echt nauw contact met zijn baas dus hij kan zelfs in een appartement wonen. Toch moet hij de mogelijkheid hebben om zijn energie regelmatig kwijt te raken door zijn atletische eigenschappen.

Door zijn gehoorzaamheid en de bereidheid om te behagen is de Barbado da Terceira is een uitstekende kandidaat om samen met meerdere honden te sporten zoals bij agilty freestyle etc. Dit versterkt ook de band met zijn baas