Verzorging

De Barbado da Terceira heeft niet veel onderhoud nodig, het grootste deel van de zorg is met betrekking tot de vacht. Het is een stuk minder dan zijn overvloedige vacht zou kunnen suggereren. Het ras is niet onderworpen aan de seizoensgebonden rui, een eigenschap die geldt is voor alle "bearded dogs". Regelmatig borstelen en kammen of op zijn minst wekelijks of om de paar weken is een must om de dode haren en huid te verwijderen en de vacht in goede staat te houden en het thermische isolatie vermogen te handhaven, anders zal het haar verstrengeld raken en gaan klitten.  Dan is het nodig de vacht te scheren om de goede conditie terug te krijgen. 

Aanbevolen materiaal voor een goede vachtverzorging zijn  de borstel en kam scharen voor het knippen en als finishing touch de nagelknipper.

De honden zijn niet bang voor sneeuw, hun ondervacht zorgt voor een goede thermische isolatie. Let er wel op dat deze ondervacht niet vol water wordt gezogen. Een goed verzorgde vacht biedt ook een goede isolatie in de zomer.  Er is de tendens om de vacht knippen vlak voor dit seizoen in de veronderstelling dat de hond het anders te warm krijgt, maar het scheren verwijdert alleen de oppervacht terwijl het de ondervacht is die voor de thermische isolatie zorgt. Scheren in de zomer is dan ook af te raden. 

Als de vacht regelmatig wordt gekamd en geborsteld om knopen te vermijden en te zorgen voor goede ventilatie van de huid is er verder ook zomers geen extra zorg nodig.  Let ook goed op het voedsel.  Hoewel het ras is niet veeleisend is zorgt voer van goede kwaliteit op lange termijn voor een gezondere vacht en minder medische problemen.

Het is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat elke hond regelmatig zijn grote energie flink kwijt kan, bij voorkeur in activiteiten samen met de baas.  De dieren plezieren hun baas graag dus dit verstevigt de onderlinge band net als het fysieke en psychologische welzijn van de hond en de energie wordt niet aan ongewenst gedrag besteed.