Oorsprong,geschiedenis en functie

De Barbado da Terceira is het meest recent erkende Portugees ras. De Portugese kennel club CPC erkende het op voorlopige basis in november 2004 het is nog niet erkend door de federation cynologique internationale FCI.

Het is een ras afkomstig uit de Azoren,in het bijzonder van het eiland Terceira. Toen bleek dat daar een aantal populaties waren met voldoende homogeniteit werden er sinds de jaren 90 een aantal studies naar dit ras gedaan.  Met de steun van het departement der agrarische wetenschappen van de Universidade dos Açores werd in 1998 een eerste wetenschappelijke rapport over de morfologie van het ras voltooid. Een studie die werd gevolgd door anderen gericht op de biometrie en genetica

Sinds 1990 heeft de Portugese kennel club de onderzoeken op de voet gevolgd via haar raad van bestuur en het Portugese rassen comité, maar pas in 2004 werd het ras ook daadwerkelijk erkend. De erkenning was overigens enigszins controversieel binnen de Portugese hondenwereld.

oorsprong van het ras

Er zijn twee hypotheses naar voren gebracht met betrekking tot de oorsprong van het ras

  1. Men zegt dat het ras voortkomt uit jachthonden welke door kolonisten uit heel Europa werden meegebracht als gevolg van de hoeveelheid wilde runderen op de Azoren, en men noemt de morfologische gelijkenis tussen verschillende soorten griffons, barbets en andere op groot wild jagende honden met draadhaar en de Barbado. Of dat klopt? Afgezien van de zeldzaamheid van deze honden buiten hun nationale grenzen is dit soort honden eigenlijk morfologisch heel anders dan de Barbado. Ook worden deze rassen anders gebruikt, de Barbado is veel meer gericht op het hoeden van vee dan op het jagen erop
  2. De tweede hypothese is dat de Barbado voortkomt uit middelgrote langharige drijf- en/of veehonden die vrij veel in heel Europa voorkomen. Gezien de overeenkomsten in uiterlijk en werkzaamheden is dit waarschijnlijk de meest realistische mogelijkheid. Zeer waarschijnlijk kwam het ras voort uit dezelfde hondengroep die ook voorouder was van de Azoren cattle dog.

Sinds een aantal jaren worden er op Terceira island officieuze ras shows gehouden gericht op het bekendmaken van en het bevorderen van het ras. Op het vasteland van Portugal kwamen de honden uiteindelijk ook voor maar meer als huis- en werkhond dan als rashond en dus niet geregistreerd. Met de geleidelijke toename van fokkers op het vasteland van Portugal en heel langzaam ook elders in de wereld en een grotere aandacht van de gespecialiseerde media is het de verwachting dat het ras steeds meer aandacht zal krijgen, want bij het grote publiek is het nog zo goed als onbekend.

Sinds 2005 doet de Barbado steeds meer mee als officieel ras op Portugese hondenshows en sinds 2010 komt de hond ook buiten de Portugese landsgrenzen steeds vaker op shows voor. Vooralsnog bijvoorbeeld in Spanje en Frankrijk omdat de Barbado nog niet door de FCI erkend is moet dat steeds op nationaal niveau met de organisaties worden afgestemd.

In 2011 werd in Portugal Estoril de eerste volledig aan Barbado s geweide show gehouden 

werk en functie

De Barbado da Terceira is van oorsprong een herdershond voor vee vooral gebruikt op Terceira. De honden worden voor het werk geselecteerd op grond van hun bijtstijl, laag bijtende honden bij de hak worden voor melkvee gebruikt, hoog bijtende honden bij het drijven van wild vee. Tegenwoordig worden de honden ook voor het hoeden van geiten en schapen gebruikt, maar daarbij moet goed opgelet worden: de hond kan flink doorbijten en de kleinere dieren als schapen en geiten zijn nu eenmaal zwakker dan runderen

huishond

In de afgelopen jaren is het ras steeds meer gebruikt als een huisdier en waakhond. Dit is momenteel de functie van de meeste honden. Het is een uitstekende huisdier altijd levendig en op zoek naar interactie met zijn eigenaar.

Als bewaker voldoet de Barbado ook uitstekend, hij zal niet aarzelen om datgene te doen wat nodig is om de indringen van zijn territorium af te houden. Weet de hond echter dat de vreemde te vertrouwen is verandert hij al snel in een vrolijke en sociale metgezel.