Barbadostambomen ingetrokken

Van enkele importhonden een minder goede mededeling. Wij ontvingen bericht dat de Clube Português de Canicultura een aantal stambomen van Barbado da Terceira s heeft ingetrokken. Het ging hierbij om het nageslacht dat geboren zou zijn uit de combinatie  Duquese-maria da Casa dos bravos  x Gugu  (geboren op 1 juli 2016). Van dit nest zijn drie of vier honden naar Nederland gekomen via een handelaar, dit is eind september gebeurd. De reden voor intrekking van de stamboom is dat uit DNA-onderzoek is gebleken dat de reu Gugu niet de vader is van de pups, de vader is onbekend mogelijk handelt het hierbij zelfs om een reu van een ander ras.

Voor de eigenaren van deze honden betekent dit dat ze officieel geen rashond maar een lookalike kruising hebben. Deelname aan (inter)nationale shows niet is toegestaan. Het fokken met deze honden en het vervolgens claimen dat het om een rashond cq Barbado da Terceira gaat niet is toegestaan omdat de afstamming van de honden onbekend is en er dus ook over gezondheid cq karakter gedrag niets te zeggen valt.

De rasvereniging Vereniging Portugese Rashonden Nederland adviseert de benadeelde eigenaren hierover contact op te nemen met de verkoper. Overigens zegt dit niets over de honden an sich dit kunnen uiteraard zeer lieve huishonden zijn. Nogmaals, rashonden zijn het per definitie niet.

bron portugeserashondennl