Barbado da Terceira en heupdysplasie

heupen

Soms moet je iets melden over feiten en fabels. Bijvoorbeeld over HD, heupdysplasie.  De Barbado zou daar heel vaak last van hebben, zo wil het verhaal. Een typisch broodje aap-verhaal.

Komt HD bij de Barbado da Terceira voor?  Jazeker,  HD is zeker bij grotere honden iets wat kan voorkomen. Komt het bij de Barbado vaker voor dan bij andere rassen? Nee, althans niet als je oplet.

HD is een gedeeltelijk erfelijke, gedeeltelijk “omgevingsgebonden” aandoening. Het erfelijke gedeelte bestaat daaruit, dat uit ouders met (ernstige) HD de kans groter is, soms flink groter, dat de pups ook HD hebben.  Gewoon omdat de pups slechte genen meekrijgen.  Door bewust te fokken kun je hier heel veel aan doen. Oftewel, fok nooit met ouders die allebei HD hebben. In het fokreglement zijn de combinaties HD-A met B en C toegestaan, en verder niet. Wie een pup wil aanschaffen moet dus gewoon om de HD-resultaten van beide ouders vragen. Elke goede fokker heeft die paraat. Of via de Raad van Beheer, of –omdat het ras nog niet FCI-erkend is, via de OFA, de Orthopedic Foundation for Animals. Deze laatste beoordeelt iets anders, maar de resultaten zijn wereldwijd erkend. Heeft de fokker of verkoper geen (officiële) papieren, zit er maar één ding op. Omkeren en weggaan. Helaas zit er nog wel een addertje onder het gras. Een vrij nieuwe operatie die op relatief jonge leeftijd wordt uitgevoerd kan de  heupkommen herstellen. Voor de individuele hond is dat prachtig natuurlijk, leven zonder pijn. Alleen zijn honden die aan HD geopereerd zijn (en dat is dan altijd ernstige HD) erfelijk fokongeschikt. Dus vraag ook altijd na of een hond een dergelijke operatie heeft ondergaan. Zo ja, omkeren en weglopen.

Behalve de erfelijke component telt ook de omgeving mee. Pups die op jonge leeftijd op gladde vloeren opgroeien (zeil, alleen gladde tegels zonder kleedjes en alle andere vloeren waarop ze veelvuldig uitglijden) en pups/jonge honden die te vroeg traplopen (vooral trap af is belastend) lopen kans dat de groei van de botten (pups hebben nog geen goed aaneengesloten botten) verkeerd gaat, met HD als mogelijke uitkomst.

Ook voeding speelt een rol, alhoewel nog niet helemaal duidelijk is hoe. Te eiwitrijke voeding, waardoor de pups te snel groeien, kan ook problemen opleveren. Te snelle groei kan de botten onvoldoende doen ontwikkelen. Vraag dus advies aan DA of fokker welk voedsel goed bij de pup aansluit.

Samengevat, Barbado da Terceira’s zijn niet bevattelijker voor HD dan andere (grote en medium)-rassen. Goede selectie van de ouders bij de fokker en een goede “opvoeding” voorkomen veel ellende. Al is 100% garantie zelden mogelijk.