Ayla

†2-5-2013 

Ayla de hond die onverwacht kwam.  We gingen op dierendag 2002 kijken naar een kat in het Almeerse asiel toen iemand aan ons vroeg of we nog een hond zochten. Nou nee eigenlijk, maar na één blik op Ayla, een negen maanden oude Duitse staander teef waren we eigenlijk al verkocht. Allright, we hebben er voor de show nog twee nachtjes over nagedacht maar we wisten het eigenlijk al lang: Ayla mocht komen.

Zeker omdat ze een unieke eigenschap had: drie poten. Een vrachtwagenongeluk had deze Griekse zwerfhond uit de buurt van Thessaloniki ernstig verwon,d een lokale huisarts had haar achterpoot moeten amputeren. Voor Ayla geen probleem want ze bleek een supersnelle gehandicapte. Hardlopen met de baas bleek het ultimum.

Het mooiste was de Almere Great 10k waarin baas en Ayla samen de recordtijd van 1:01:33 liepen en dus de 4543 plaats bezetten met een dubbele medaille,  een voorpagina-artikel op de Telegraaf. Helaas, de foto van Bob Friedlander zijn we kwijt.

Ayla bleef actief, zwemmend, achter eenden dravend, door het bos. Langzamerhand maakten spondylose en een hoge leeftijd het moeilijker. Rennen werd te zwaar. De geest wilde nog, het lijf wat minder helaas. Ook een nog milde vorm van kanker opdook zag het er donker uit met een verlamd achterlichaam, maar drie weken Portugese zon deden wonderen.

In mei 2013 was Ayla echt helemaal op, op 2 mei 2013 ging ze over de regenboogbrug.